ULOSTEENSIIRTO HOITONA MONEEN

Ulosteensiirrolla voidaan mahdollisesti hoitaa tulevaisuudessa ylipainoa ja jopa diabetesta

Julkaistu: 30.8.2017 15:06

Ulosteensiirto voi kuulostaa monesta ällöttävältä hoitomuodolta, mutta tulevaisuudessa sillä pystytään mahdollisesti hoitamaan monia hoitomuotona ei ole mitenkään uusi. Yksittäisiä ulosteensiirtoja on tehty jo vuosisatoja sitten. Vuosikymmeniä sitten australialaiset kertoivat ulosteensiirrolla olevan myönteisiä vaikutuksia, ja norjalaisetkin aloittivat omat kokeilunsa.

Suomessa yleiskirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Niilo Härkönen teki ensimmäiset ulosteensiirrot 1990-luvulla. Vasta noin seitsemän vuotta sitten ulosteensiirto otettiin laajamittaisempaan käyttöön hoitomuotona.
Hyksin Vatsakeskuksen osastonylilääkäri Perttu Arkkila kertoo, että ulosteensiirtoa käytetään bakteerin aiheuttamaan ripuliin antibioottihoidon jälkeen.
- Suomessa on tehty aiheesta tärkeää tutkimusta, jossa on todettu, että ulosteensiirto on erittäin tehokas hoito antibioottiripuliin. Tulokset ovat olleet hyviä, sillä kaikki hoidettavat ovat parantuneet sen avulla, Arkkila kertoo.

Bakteereilla suuri vaikutus terveyteen

Ihmisellä on suolistossa noin kahden kilon verran bakteereja, jotka voivat liittyä moniin sairauksiin.
- Nämä bakteerit on yhdistetty jopa ylipainoon, erilaisiin neurologisiin sairauksiin ja aineenvaihduntasairauksiin. Ajatellaan, että bakteerikannan muuttamisella voi olla vaikutusta esimerkiksi ylipainoon ja aikuistyypin diabeteksen hoitoon, Arkkila sanoo.
Suuret tutkimukset ovat vielä kesken ulosteensiirron vaikutuksesta ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) sekä haavaisen paksusuolen tulehdukseen. Arkkilan mukaan vielä ei ole kuitenkaan varmaa, pystytäänkö ulosteensiirrolla parantamaan kyseiset taudit.

Luovuttajat tutkitaan tarkkaan

Suomi on ulosteensiirroissa eturintamassa. Vuonna 2012 suomalainen tutkimusryhmä julkisti tulokset amerikkalaisessa kongressissa. Tulosten jälkeen ulosteensiirto hyväksyttiin maailmalla virallisena hoitomuotona, vaikka tätä ennen eivät siihen tahtoneet uskoa.
Myöhemmin suomalaiset kehittivät pakastesiirteet, joiden avulla hoitoa voidaan antaa heti tarvittaessa.
- Ulosteensiirto tehdään tähystyksen yhteydessä. Ulostetta luovuttavat terveet luovuttajat, jotka on tarkkaan testattu. Luovuttajilta otetaan laajat verikokeet sekä ulostenäytteet. Uloste pakastetaan, jonka jälkeen sitä voidaan tarvittaessa sulattaa.

Rajattomat mahdollisuudet

Ulosteensiirtoa on tutkittu paljon Suomessa. Arkkilan mukaan hoidolla ei ole mitään vakavia sivuvaikutuksia, ja riskit ovat pienet, kun luovuttajat on tutkittu tarkkaan.
- Olen kuullut myös kotona tehdyistä siirroista, joissa uloste on saatu omaiselta. Tätä ei kuitenkaan pidetä turvallisena tapana, sillä luovuttajien sopivuutta ei pystytä tarkkaan tutkimaan, Arkkila kertoo.
Tulevaisuudessa Arkkila näkee ulosteensiirtojen olevan yhä tärkeämpi hoitomuoto.
- Tulevaisuudessa uskon, että henkilöiltä, joilla on jokin todettu sairaus, testataan ensin hänen ulosteensa bakteerikanta. Hänelle siirretään sopiva kanta terveeltä luovuttajalta. Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä, sillä toistaiseksi ei tiedetä tarkkaan, mikä on oikeanlainen bakteerikanta, joka tulisi siirtää.
- Hyksissä on käynnissä tutkimus, jossa tutkituille annetaan takaisin joko hänen omaa ulostettaan tai siirrettä terveeltä luovuttajalta. Tutkittava ei itse tiedä, kumpaa hän saa. Näin pyritään rajaamaan pois mahdollinen lumevaikutus. Kun tutkimussarja on saatu kerättyä, ja vuoden seurantavaihe on ohi, katsotaan helpottivatko terveen luovuttajan ulostetta saaneiden vaivat verrattuna omaa ulostetta saaneisiin. Lisäksi selvitetään, löytyykö jokin bakteeri tai bakteerikoostumus, joka tuo potilaille parahimman avun, Arkkila sanoo.

Janiko Kemppi

https://www.is.fi/terveys/art-2000005346378.html?ref=rss