MENOSSA ULOSTEENSIIRTOON

Ulostepankkia odotellessa, niin oheisilla ohjeilla ulosteensiirtoon valmistautuminen on vielä tarpeen.

Vastaukset perustuvat gastrokirurgi Niilo Härkösen kirjoitukseen "Ulosteensiirto" ja tapaus Rinnekangas potilaskokemukseen.

Milloin Clostridium difficile on pitkittynyt?

- Jos kaksi antibioottikuuria ei ole parantanut Clostridium difficileä, niin silloin kyseessä on uusiutuva ja pitkittynyt sairaus.

Mitä lääkärin pitäisi tehdä pitkittyyneessä Clostridium difficilessä?

- Olisi ensi sijaisen tärkeää, että lääkäri järjestää potilaan pikaisesti ulosteensiirtoon joko oman erikoissairaanhoitopiirin alueella tai maksusitoumuksella toisen erikoissairaanhoitopiirin alueelle tai yksityissairaanhoitoon.

Kuinka valmistaudutaan ulosteensiirtoon?

- Ensin on tarpeen löytää sopiva luovuttaja, joka ei ole viimeisen vuoden aikana ollut antibioottikuurilla. Hänen pitää olla myös perusterve. Tarvittaessa perusteelliset veritutkimukset. Hänen ulostenäyte tulee tutkituttaa haitallisten bakteerien kuten Heliko, Yersinia tms. varalta. Tämä tutkimus on hyvä tehdä ajoissa ennen mahdollista ulosteensiirtotoimenpidettä. Ulosteen voi matkaesteiden vuoksi toimittaa toimenpidepaikkakunnalle jopa kirjattuna lähetyksenä edellyttäen että se on asianmukaisesti paketoitu ja jäähdytetty ennen postittamista. Purkit ja ohjeet saa esim. ulostetutkimuksen tehneestä laboratoriosta tai terveysasemalta. Paketin kulkua voi seurata postin internetsivuistoilta pakettikortin numeron perusteella. Seuranta on suositeltavaa!

Kuinka potilas valmistautuu ulosteensiirtoon?

- On suositeltavaa, että potilas on noin 3 vuorokautta ilman antibioottilääkitystä ennen ulosteensiirtoa. Uskoisin, että suurin osa lääkärikunnasta valitsee ulosteensiirtomenetelmäksi kolonoskopian kautta tehtävän ulosteensiirron, koska se on turvallinen. Näin ollen potilaan tulee välttää noin viikon ajan ennen toimenpidettä ravintoa, jossa on siemeniä yms. vaikeasti sulavaa. Huom! Samat ohjeet kuin kolonoskopiassakin. Myös suolentyhjennys kuin koloskopiassakin Colonsterilillä tms.

Pitääkö aina olla sairaalassa kun tehdään ulosteensiirto?

- Jos potilas on kohtuudella hyväkuntoinen, niin ulosteensiirto voidaan tehdä poliklinikkakäynnillä tai yksityisvastaanotolla, mutta jos on vaara, että Clostridium difficile uusiutuu aikana, jolloin potilas on ilman antibioottilääkitystä, niin on turvallisinta, että potilas on ko. ajan sairaalassa sekä päivän tai pari päivää toimenpiteen jälkeen.