Potilaan Lääkärilehti  4.8.2017 10.33  Antibioottikuurin keskeyttäminen on lääkärin päätös  Potilaan ei tarvitse syödä antibioottikuuria loppuun, jos taudin oireet helpottavat, todetaan BMJ:ssa julkaistussa tutkimuksessa.

BMJ 26.7.2017  Analysis  The antibiotic course has had its day  BMJ 2017; 358 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j3418 (Published 26 July 2017)    Cite this as: BMJ 2017;358:j3418

TM TIEDE LÄÄKETIEDE 28.7.2017  Oletko sinäkin käyttänyt antibiootteja aina väärin? Tutkijat ehdottavat merkittävää muutosta nykyohjeisiin  "ANTIBIOOTIT OVAT ARVOKAS JA RAJALLINEN LUONNONVARA, JOIDEN KÄYTTÖÄ TULISI VARJELLA KEHITTÄMÄLLÄ HOITOJA POTILAIDEN YKSILÖLLISIIN TARPEISIIN", RAPORTISSA TODETAAN.

Vulkaistu 23.6.2017  Kirk Hevener, PharmD, PhD, Assistant Professor, Pharmaceutical Sciences, University of Tennessee Health Science Center, explains why narrow-spectrum antibiotics are more beneficial for treating Clostridium difficileIDEO Are Narrow-Spectrum Antibiotics More Effective Against C. difficile?   J

ENNALTAEHKÄISE CLOSTRIDIUM DIFFICILE eli antibioottiripuli

Jos joudut antibioottikuurille:

 • 1. Aloita myös maitohappobakteerihoito tablettina tai kapselina.  Aikuiselle ei oikein riitä maitohappobakteerit nestemäisenä. Purutablettina maitohappobakteerit voi provosoida tilannetta, koska niissä on aina keinotekoinen makeutusaine. Maitohappobakteeri on syytä ottaa ainakin tuntia ennen antibioottia tai ainakin 2 tuntia antibiootin jälkeen. D-vitamiinista voisi olla apua potilaan immuunipuolustukselle, mutta ei purutablettina, koska siinä on aina keinotekoinen makeutusaine, minkä vaikutus on usein laksatiivinen ja/tai suolistoa ärsyttävä.
 • 2. Jos antibiototi aiheuttaa ripulin, niin lääkitys pitää lopettaa heti ja yhteys lääkäriin.
 • 3. Ulostetutkimus (noin 3 - 4 päivän varoaika näytteenotonvaroaika ainakin, jos lääke on ollut metronidatsoli tai vankomysiini),  jossa tutkitaan KTS. tutkimukset oheisen linkin kautta F -CldTNhO (6141)
 • 4. Jos tilanne on vaikea, niin lääkäri voi kirjoittaa jo näytteenoton jälkeen metronidatsoli- tai vankomysiinilääkityksen.
 • 5. Jos ei saada hoitovastetta noin parin kuukauden aikana, niin suositellaan ulosteensiirtoa
 • 6. Mitä vähemmän hoitotason alasajoja ja mitä lyhyempi sairastamisaika, niin sitä parempi paranemisennuste -> vähemmän jälkisairauksia!
 • 7. Vaikea-asteisessa ja pitkittyneessä Clostridium difficilessä on hengenvaara ja paranemisen jälkeen on vaarana vaikeat, jopa invalidisoivat jälkisairaudet kts. linkki.
 • 8. Kun olet parantunut Clostridium difficile -infektiosta, niin probiooteista maitohappobakteereja tablettina tai kapselina on hyvä ottaa 6 - 12 kk, koska jokainen antibioottikuuri vaurioittaa suoliston bakteerikantaa jopa 12 kk ajaksi.

JOS OLET PARANTUNUT CLOSTRIDIUM DIFFICILE -INFEKTIOSTA JA JOUDUT UUDESTAAN ANTIBOOTTIKUURILLE

OTA HETI KÄYTTÖÖN ENTERO-OMINAISUUDELLA OLEVAT MAITOHAPPOBAKTEERIKAPSELIT/-TABLETIT

NEUVOTTELE LÄÄKÄRISI KANSSA SEURAAVISTA ASIOISTA:

 • 1. MIKÄ ANTIBIOOTTI OLISI JUURI TÄHÄN SAIRAUTEEN TÄSMÄLÄÄKE?
 • 2. ONKO MAHDOLLISTA VÄLTTÄÄ LAAJAKIRJOINEN ANTIBIOOTTI?
 • 3. KUN PARANEMINEN ON SELKEÄSTI MENEILLÄÄN, NIIN ONKO MAHDOLLISTA LOPETTAA ANTIBIOOTTIKUURI LÄÄKÄRIN SEN HETKISEN ARVION PERUSTEELLA?
 • 1. SAIRAUS SAATAISIIN KURIIN JUURI OIKEANLAISELLA ANTIBIOOTILLA EIKÄ SILLOIN TARVITTAISI TOISTA KUURIA LISÄÄMÄÄN POTILAAN VAARAA SAADA CLOSTRIDIUM DIFFICILE -INFEKTIO.
 •  2. LAAJAKIRJOINEN ANTIBIOOTTI TODENNÄKÖISEMMIN AIHEUTTAA CLOSTRIDIUM DIFFICILE -INFEKTION.
 • 3. ANTIBIOOTIT OVAT PITKÄVAIKUTTEISIA LÄÄKKEITÄ JA YLEENSÄ NIIDEN TEHO JATKUU USEIDEN PÄIVIEN AJAN, VAIKKA LÄÄKE ON LOPETETTU. SAIRAUTEEN NÄHDEN TÄYSI- TAI YLIPITKÄT ANTIBIOOTTIKUURIT ALTISTAVAT POTILAAN CLOSTRIDIUM DIFFICILE -INFEKTIOLLE.

PERUSTELUNA NÄILLE KYSYMYKSILLE: 

Jos sinusta tuntuu, että tarvitset tarkempia ohjeita, niin voit täyttää alla olevan lomakkeen ja kirjoittaa siihen kysymyksesi.  Tiedustelusi käsitellään luottamuksellisesti eikä sitä julkaista.

Jos sinulla on hyväksi koettuja vinkkejä Clostridium difficilen ennaltaehkäisyyn tai hoitoon, niin voit kirjoittaa niistä myös tälle lomakkeelle. Jos mielestäsi ohjeesi saa julkaista täällä, niin mainitse siitä viestissäsi.