GRAPHIC _______design
 

 

Suolistotulehdukset aikuisilla

Lääkärikirja Duodecim
7.1.2008
Pentti Huovinen, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri

Suolistotulehdukset kuuluvat ihmisen yleisimpiin infektioihin. Suurin osa niistä ei kuitenkaan tarvitse lääkärin hoitoa. Tavallisimpia suolistoinfektioita ovat talvisin ja keväisin liikkuvat virusten aiheuttamat ripuli- ja oksennustaudit. Virusripulit voivat lyhyestä päivän parin kestostaan huolimatta olla erittäin rajuja.

Ruokamyrkytystapauksia ei Suomessa ole yhtä paljon kuin virusripuleita, mutta epidemiat aiheuttavat runsaasti ongelmia ja torjuntatoimia.

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat niin bakteerit kuin eräät viruksetkin (taulukko 1). Yleisin tartuntareitti on huonosti kypsennetty liha ja siihen liittyvä puutteellinen kylmäketju sekä keittiö- ja käsihygienia. Tämä koskee niin salmonellaa, kampylobakteeria kuin yersiniaakin, joiden aiheuttamien infektioiden oireet vaihtelevat suuresti taudinaiheuttajan ja sen määrän mukaan. Salmonella on ainoa bakteeri, joka ilman erityistoimia voi levitä väestössä, ja siksi salmonellapotilaat saavat erityisohjeet terveyskeskuksesta. Joskus ruokamyrkytyksen voi aiheuttaa myös virus, joskin virusripulitartunta saadaan yleensä toisesta ihmisestä. Bakteerin aiheuttamat ripulitaudit ovat yleensä kestoltaan pitempiä kuin viruksen aiheuttamat. Turistiripulia on käsitelty toisaalla (ks. «Turistiripulin hoito ja ehkäisy» 1).

Laajimpia epidemioita on meillä Suomessa ollut Nokian kaupungissa marras-joulukuun vaihteessa 2007 alkanut epidemia, jossa sairastui tuhansia ihmisiä. Epidemia sai alkunsa, kun jätevettä joutui vesijohtojärjestelmään. Suolistooireeden syyksi tunnistettiin toistakymmentä erilaista bakteeria tai virusta.

Ripulia voivat aiheuttaa myös monet muut sairaudet (ks. taulukko 1). Toisaalta monet suolistoinfektiota aiheuttavat bakteerit kannattaa muistaa, vaikkei ripuli kuuluisikaan potilaan oireisiin.

Taudin toteaminen

Ripuliksi kutsutaan tautia, jossa on neljä vetisen löysää ulostusta vuorokaudessa tai kolme kahdeksan tunnin aikana. Leikillisesti ripuliulostetta on kuvattu ulostetta, jonka koostumus noudattaa astian muotoa. Ripuliin liittyy usein mahan kouristelua, pahoinvointia ja oksentelua. Ripuliin voi joskus liittyä korkeaakin kuumetta.

Itsehoito

Kaikkien ripuli- ja oksennustautien hoidon kulmakivi on lepo ja nestehoito. Potilas voi tilanteen mukaan nauttia mitä tahansa mietoja nesteitä alkoholijuomia lukuun ottamatta. Myös erityistä ripulijuomaa (ks. taulukko 2) voi käyttää, siinä ovat tarvittavat suolat ja sokeri oikeassa suhteessa. Valmiita ripulijuomia saa myös apteekeista. Jos ripuli on kohtuullista, juominen toteutetaan janon mukaan. Vanhuksilla janon tunne voi olla kadonnut, ja siksi heillä tulee juomisesta pitää erityistä huolta. Reseptittä apteekista saatavia ripulilääkkeitä kannattaa käyttää varoen, pienillä lapsilla ei lainkaan. Ripulipotilaat voivat syödä ruokaa normaaliin tapaan ruokahalun mukaan (ks. taulukko 3).

Milloin hoitoon?

Jos ripuli on rajuoireinen tai siihen liittyy korkeahkoa kuumetta, on hakeuduttava hoitoon. Taudinaiheuttaja määritetään yleensä ulosteen bakteeriviljelyllä (ks. «Bakteerinäytteet» 2) tai viruksen osoittamisella ulostenäytteestä. Lääkärin tekemän tutkimuksen ja verikokeiden perusteella päätetään mahdollisesta lääkehoidosta. Oireinen kampylobakteerioosi hoidetaan tietyllä antibiootilla (makrolidi-antibiootilla). Salmonelloosia hoidetaan antibiooteilla vain vaikeammissa tapauksissa. Joskus potilas on otettava sairaalahoitoon nestevajauksen korjaamiseksi.

Taulukko 1.
Ripulitautien aiheuttajia ja tavallisimpia tartuntareittejä
Bakteerit
Salmonellanaudanlihavarsin yleinen Suomessa
Kampylobakteerikananlihavarsin yleinen Suomessa
Yersiniasianlihakohtalaisen harvinainen
EHEC*naudanlihaharvinainen
Shigellavesiharvinainen Suomessa
Koleravesitartunta mahdollinen tropiikissa
Virukset
Rotavirusihminenerittäin yleinen talvella ja keväällä
Norovirus «Norovirus» 3ihminenerittäin yleinen, tarttuu herkästi, aiheuttaa epidemioita
*enterohemorraginen Escherichia coli
Taulukko 2.
Ripulijuoman resepti (kevyt-ORS, oral rehydration solution)
NaCl1,8 g
KCl1,5 g
Na-sitraatti2,9 g
glukoosi15,1 g
Vesi1 000 ml
Taulukko 3.
Aikuisten ripulin ja suolistovaivojen syitä
  • Suolistoinfektiot
  • Tulehdukselliset suolistosairaudet
  • Lääkeripuli
  • Paksusuolen kasvain
  • Ulostuslääkkeiden virheellinen käyttö

Lisää tietoa ripulia aiheuttavista sairauksista

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Lisää tietoa ripulitautien aiheuttajamikrobeista

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00608&p_haku=clostridium%20difficile

Ei löydy enää terveyskirjastosta.